Weekly Valuta’s – Sentiment rond opkomende markten verbetert

door: Georgette Boele , Roy Teo

De valuta’s van de opkomende landen herstelden zich vorige week. Dit vertaalde zich in een algehele verbetering van de stemming op de valutamarkten. Hoewel de volatiliteit mogelijk aanhoudt, lijkt een crisis in de opkomende markten, gezien de positieve structurele situatie niet in het verschiet te liggen. De Amerikaanse dollar verloor terrein door een geringere vraag naar veilige beleggingen en zwakkere macrocijfers; het besluit van de ECB om niet in actie te komen, steunde de euro. Wij denken dat de Amerikaanse macrocijfers weer beter worden en dat de ECB uiteindelijk haar beleid moet verruimen. Een daling van de EUR/USD lijkt daarmee onvermijdelijk.

Valuta’s opkomende markten herstellen zich

De zorgen over de opkomende markten ebden vorige week weg en het sentiment op de financiële markten verbeterde. Dit kwam tot uiting in het herstel van de valuta’s van opkomende landen (zie grafiek hieronder). Een geringere volatiliteit van de aandelenkoersen en de neerwaartse druk op de Japanse yen onderstreepten de verbeterde stemming. De Poolse zloty (PLN) was de uitblinker vorige week, gevolgd door de Hongaarse forint en de Turkse lira. De Poolse centrale bank liet de rente ongewijzigd op 2,5%. Het vertrouwen dat beleggers hebben in de centrale bank ondersteunt de zloty. De forint had de wind in de zeilen doordat de Hongaarse centrale bank erin slaagde meer staatsobligaties te verkopen dan gepland. Dit werd als een positief teken gezien.

 

Dollar verliest terrein

De dollar kwam onder neerwaartse druk door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie en een geringere vraag naar veilige beleggingen. De Australische en Nieuw-Zeelandse dollar apprecieerden beide circa 2% door juist beter dan verwachte cijfers voor de binnenlandse economie. Bovendien ging de centrale bank van Australië (RBA) onverwacht een neutrale monetaire koers varen. Wij schatten de kans nu groter in dat de rente dit jaar ongewijzigd blijft op 2,5% en daarna geleidelijk oploopt naar 3% eind 2015. Toch denken wij niet dat het recente herstel van de AUD/USD van blijvende aard is. De herstructurering van de economie verloopt nog steeds traag. Een van de belangrijkste overwegingen van de RBA om een neutrale koers te gaan varen, is bovendien de verwachting dat de AUD in waarde zal dalen. Mocht de munt in waarde toenemen dan stijgt de kans dat de centrale bank opnieuw de rente verlaagt. Wij handhaven onze eindejaars-prognose voor de AUD/USD op 0,85 (huidige koers is rond de 0,89) . Het Britse pond verloor vorige week wat van zijn glans na tegenvallende macrocijfers en verruimingsgezinde geluiden vanuit de Bank of England.

EUR wint terrein nadat ECB aan zijlijn blijft staan

Aan het begin van de week stond de euro onder druk door de verwachting dat de ECB haar monetair beleid verder zou verruimen. Tot verrassing van de markt liet de ECB de beleidsrentes ongewijzigd en nam zij ook geen nieuwe onconventionele maatregelen. De rendementen op obligaties in euro liepen hierna sterk op en de euro steeg in waarde. Door het tegenvallende banencijfer (ex-agri) in de VS bleef de dollar onder druk. Wij zijn van mening dat er veel pleit voor verdere monetaire verruiming door de ECB en dat dit de euro naar beneden zal duwen. De Amerikaanse macrocijfers zullen volgens ons weer verbeteren en de ECB zal uiteindelijk haar beleid moet verruimen. Een depreciatie van de euro ten opzichte van de dollar lijkt daarmee onvermijdelijk.