Weekly Valuta’s – Notulen FOMC en onzekerheid OM steunen herstel dollar

door: Georgette Boele , Roy Teo

De Amerikaanse dollar sloeg vorige week de weg omhoog in, nadat het FOMC had aangegeven door te gaan met de vermindering van de monetaire stimulering. Ook de onzekere situatie in de opkomende markten was gunstig voor de dollar. De markt ging grotendeels voorbij aan de tegenvallende Amerikaanse macrocijfers. De Zweedse kroon raakte uit de gratie door lager dan verwachte inflatiecijfers, waardoor de kans is toegenomen dat de Riskbank de rente verder verlaagt. Door met name zorgen over tragere groei van de Chinese economie moest de yuan terrein prijsgeven tegenover de dollar.

Herstel dollar ondanks zwakkere macrocijfers in VS

De dollar herstelde zich vorige week. Dit was vooral te danken aan de notulen van het FOMC (het beleidsbepalende orgaan van de Fed). Daaruit bleek dat de lat voor stopzetting van het terugdraaien van de monetaire stimulering hoog ligt. Dit gaf steun aan de dollar. Daarnaast ging de markt grotendeels voorbij aan de tegenvallende Amerikaanse macrocijfers. De perceptie is dat de cijfers tijdelijk vertekend zijn door het koude weer en daarom voor de Fed waarschijnlijk geen reden zijn om het beleid ten aanzien van tapering te wijzigen. Tot slot was er opwaartse druk op de dollar steun door het verslechterende sentiment rond de opkomende markten. De Zwitserse frank profiteerde hier ook van en deed het zelfs nog beter dan de Amerikaanse dollar.

  Weekly valuta 1

De Japanse yen (JPY) kwam onder neerwaartse druk na nieuwe verruimende maatregelen van de BoJ om de kredietverlening door banken te stimuleren. De BoJ handhaafde wel de verwachting dat het binnenlands herstel doorzet en dat de inflatiedoelstelling wordt bereikt. Wij leiden uit de versoepeling van het programma voor bankkrediet echter af dat de BoJ zich steeds meer zorgen maakt na de tegenvallende BBP-groei in het vierde kwartaal van 2013. Wij blijven bij ons standpunt dat de BoJ zich hoogstwaarschijnlijk gedwongen zal zien om de monetaire stimulering later dit jaar op te voeren en dat dit de koers van de JPY zal drukken richting 110 tegenover de dollar.

De Zweedse kroon (SEK) stond onder neerwaartse druk dankzij lager dan verwachte inflatiecijfers. De kans dat de centrale bank de rente dit jaar verder verlaagt, is toegenomen. Wij houden de ontwikkelingen in Zweden nauwkeurig in de gaten, met name omdat het een van onze favoriete valuta’s is. De euro wist zich ook vorige week goed te handhaven. De munt werd gesteund door betere economische cijfers en geringere overtollige liquiditeit van de ECB. Wij zijn echter van mening dat verdere monetaire verruiming de euro zal verzwakken.

Valuta’s opkomende markten onder druk

De verwachting dat het FOMC de komende tijd op elke vergadering besluit de obligatieaankopen verder te verminderen, versterkte de USD tegenover de valuta’s van de opkomende markten. De vrees voor een tragere groei in China verzwakte de valuta’s van Aziatische en grondstof- exporterende landen. De escalerende crisis in de Oekraïne trof vooral de valuta’s van buurlanden, waaronder de Russische roebel die na de Oekraïense hryvnia de zwakst presterende munt was. De Zuid-Afrikaanse rand stond door een hoger dan verwachte inflatie ook onder druk. Van de door ons gevolgde valuta’s van opkomende landen zette de Braziliaanse real de beste prestatie neer. De inflatie en de werkloosheid waren lager dan verwacht. Verder maakte de regering begrotingsaanpassingen (onder meer bestedingsbeperkingen) bekend. Dit verminderde de onrust over de overheidsbegroting. Bovendien signaleerde voorzitter Tombini van de centrale bank dat er waarschijnlijk minder renteverhogingen noodzakelijk zijn, wat duidt op een afzwakkend inflatierisico. Verwacht wordt dat de centrale bank de rente de komende week verhoogt met 25bp naar 10,75%.

De centrale bank van China (PBoC) kondigde aan dat de convertibiliteit van de yuan voor de kapitaalrekening wordt doorgezet en dat de bandbreedte waarbinnen de yuan wordt verhandeld, in 2014 wordt verruimd. Echter deze aankondiging kon niet voorkomen dat de Chinese yuan (onshore CNY en offshore CNH) in waarde daalde ten opzichte van de dollar. De bezorgdheid over de tragere groei was hierbij de bepalende factor, want de verruiming van de bandbreedte is al door de markt ingeprijsd. De PBoC gedoogde dat de CNY in het snelste wekelijkse tempo sinds begin september 2011 in waarde daalde. Ze wakkerde daarmee het gevoel in de markt aan dat zij bewust probeert de kapitaalstromen te temperen en de economie te steunen. De CNH moest opnieuw inleveren tegenover de USD. De USD/CNH steeg tot voorbij 6,10, het hoogste niveau sinds eind oktober 2013. Technische indicatoren duiden erop dat de CNH op te grote schaal is verkocht en dat een correctie (sterkere CNH) voor de hand ligt. Wij denken dat de huidige zwakte van de CNH waarschijnlijk tijdelijk is. De Chinese autoriteiten kunnen hun beleid aanscherpen om de economische groei op circa 7,5% te houden. Verder beschikken ze over voldoende (beleids)instrumenten om het schaduwbankieren in goede banen te leiden. Wij handhaven onze eindejaarsprognose voor de USD/CNH op 6,00.

 

 Weekly valuta 2