Stand van de industrie – februari

door: Casper Burgering

Stand van de Industrie - februari 2014.pdf (1 MB)
Download

Deze presentatie geeft een beeld van de trends en ontwikkelingen van de belangrijkste economische indicatoren voor de industrie in binnen- en buitenland in februari. Deze presentatie wordt maandelijks geupdate. De hele presentatie kunt u hier downloaden en daarnaast treft u onderstaand een korte samenvatting.

pmi int febDe inkoopmanagersindex (PMI) voor de industrie over januari daalde in Nederland. Maar desondanks doet de Nederlandse industrie het nog steeds goed t.o.v. andere landen. Nederland zit met de PMI (zowel totaal als voor nieuwe orders) nog steeds boven het Europees gemiddelde. De bedrijfsactiviteit in landen als Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk zit ruim in expansie. Zorgen zijn er rondom Rusland, China, India en Frankrijk. In Frankrijk zijn de problemen nog aanzienlijk, met name door aanhoudende onzekerheid, maar de Franse index verstevigde flink in januari (+4,9% m-o-m). Dat de PMI niet alleen een goede graadmeter voor de mate van bedrijfsactiviteit in de industrie, maar ook parallel loopt met de conjuncturele ontwikkeling, blijkt wel uit de onlangs verschenen gunstige cijfers over de economische groei.

Wel minder nieuwe orders in januari

De Manufacturing PMI in Nederland daalt van 57,0 in december naar 54,8 in januari. Op zich is de daling niet verontrustend (immers, de index zit nog ruim boven de 50 indexpunten, wat nog steeds duidt op expansie), maar de oorzaak van deze daling is minder positief. pmi onderdelen febDe daling van de PMI index voor de totale industrie werd vooral veroorzaakt door een scherpe daling van de index m.b.t. de nieuwe orders. Deze daalde met 4,7 indexpunten. Ten opzichte van andere landen is dit een zeer scherpe afname. Ook de overige deelindicatoren, die mede de stand van de totale index bepalen, droegen allen negatief bij. Hiervan had de deelindicator op werkgelegenheid de grootste impact.

Desondanks is het ondernemingsklimaat nog gunstig in de Nederlandse industrie. De industriële productie groeide in december 2013 verder met 1,8% j-o-j. Daarmee heeft de industrie in het laatste kwartaal van 2013 een goede reeks neergezet, met drie maanden op rij groei van de productie. In het vierde kwartaal werd een productiegroei gerealiseerd van 1,5% j-o-j, een goed herstel na drie kwartalen van krimp. Toegegeven, in historisch perspectief is dit nog relatief laag, maar gegeven de uitdagende economische omstandigheden is dit een knappe prestatie. De gemiddelde productie groei over 2013 kwam uit op -1,1% j-o-j, waarbij de meeste branches een krimp registreerde. In 2013 zagen vier branches hun productie toenemen. Bij zowel de basismetaal-industrie als de textielindustrie nam de productie toe met bijna 2% j-o-j. In de machine- en rubber/ kunststofindustrie nam de productie mondjesmaat toe. In de overige branches daalde de productie op jaarbasis. Parallel aan de krimp van de productie in 2013, daalde de omzet met 0,4% j-o-j.

Omstandigheden ook in Duitsland gunstig

De marktomstandigheden in Duitsland zijn op dit moment erg gunstig, vooral de externe markt trekt aan. Bij de groothandel voor machines en onderdelen liggen de voorraden nog op een relatief laag niveau en zijn ondernemers erg positief gestemd over de orderontwikkeling in de komende 3 en 6 maanden.

duitsland sentimentDit optimisme komt ook tot uiting in onlangs verschenen rapporten over de Duitse industrie. De Duitse vereniging voor machinefabrikantenerein  verwacht dat de productie in de Duitse machine-industrie dit jaar zal stijgen met 4% (persbericht op VDWen dat zou een productierecord betekenen. Eerder kwam de vereniging van producenten van precisiegereedschappen (rapport op deze link VDMA) en de vereniging voor de Duitse industrie (rapport op deze link BDI) ook al tot soortgelijke conclusies. Een aangezien een belangrijk deel van onze export naar Duitsland gaat, zijn dit goede voortekenen.