Nederlandse economie in zicht – Meer tekenen van herstel

door: Nico Klene

140204-Ned-economie-in-zicht.pdf (909 KB)
Download

Nederlandse economie toont meer tekenen van herstel

Geleidelijk beginnen meer economische indicatoren groen te kleuren. Toegegeven, het zijn vooral de ‘barometers’ die een verbetering laten zien. De ‘harde’ economische cijfers doen het nog minder goed.

Het vertrouwen zit al enige tijd in de lift. Bovendien neemt de koopkracht dit jaar eindelijk weer eens toe, nadat deze vier jaren op rij was verslechterd. Toch denken we niet dat de consument al meer gaat uitgeven. Veel huishoudens – vooral die waarvan het huis ‘onder water staat’ – zullen liever eerst hun financiële positie willen verbeteren.

Het verdere herstel van de economie zal vooral moeten komen van de uitvoer en – in lichte mate – van de investeringen. Wat verder helpt, is dat de consumptie minder zal afnemen dan in 2013.

Al met al kan de economie dit jaar met ongeveer een ½% groeien, waarbij we denken dat de kans op een hoger cijfer groter is dan op een lager cijfer.