Macro Weekly – Een hobbelig herstel

door: Han de Jong , Nick Kounis , Georgette Boele

W140224NL.pdf (964 KB)
Download
  • Big Picture: De cijfers blijven heel zwak, met het slechte weer in de VS als boosdoener. In grote delen van de VS hield het slechte weer in februari aan. Zelfs als het nu normaal weer zou worden, krijgen we pas in april, als de cijfers over maart verschijnen, een beter beeld van de ontwikkelingen. Wij handhaven ons standpunt dat de wereldeconomie het in 2014 beter zal doen dan in 2013, dat de VS daarbij de richting bepaalt, dat Europa weer aansluiting vindt bij de ontwikkeling van de wereldeconomie, dat Japan de belastingverhoging in april heelhuids doorkomt en dat de opkomende economieën last hebben van volatiliteit maar niet in een crisis geraken.

  • Rente:  Uit haar notulen van januari bleek dat de FOMC de vermindering van de obligatieaankopen wil voortzetten tenzij de economische vooruitzichten duidelijk veranderen. Wij denken dat de Amerikaanse macrocijfers de komende maanden verbeteren doordat het effect van het slechte weer afneemt en de fundamentele omstandigheden positief zijn. De rente op Treasuries zal hierdoor waarschijnlijk stijgen. Verder beweegt de ECB zich in de richting van beleidsverruiming in maart. Naar verwachting zal dit bijdragen aan de verankering van de rente op staatsobligaties uit kernlanden op het huidige lage niveau.
  • Valuta’s: De Amerikaanse dollar sloeg vorige week de weg omhoog in, nadat het FOMC had aangegeven door te gaan met de vermindering van de monetaire stimulering. Ook de onzekere situatie in de opkomende markten was gunstig voor de dollar. De markt ging grotendeels voorbij aan de tegenvallende Amerikaanse macrocijfers. De Zweedse kroon raakte uit de gratie door lager dan verwachte inflatiecijfers, waardoor de kans is toegenomen dat de Riskbank de rente verder verlaagt. Door met name zorgen over tragere groei van de Chinese economie moest de yuan terrein prijsgeven tegenover de dollar.

140224 weekly tabel NL