Weekly Valuta’s – Dollar veert op en euro blijft op peil

door: Georgette Boele

Het effect van het zwakke Amerikaanse arbeidsmarktrapport op de valutamarkten ebde vorige snel weg. Dit was vooral te danken aan goede macrocijfers in de VS en het besef dat het rapport de beleidskoers van de Fed niet zal veranderen en dat de Amerikaanse economie zich sterk ontwikkelt. De krapper geworden liquiditeitssituatie in de eurozone biedt steun aan de euro maar verhoogt ook de kans op ingrijpen door de ECB.

Effect zwak arbeidsmarktrapport VS snel weggeëbd

De valutamarkten hebben verrassend snel de draad weer opgepakt, alsof het zwakke arbeidsmarktrapport in de VS nooit is gepubliceerd. Hiervoor kunnen meerdere redenen worden aangevoerd. Ten eerste drong in de markt het besef door dat één zwak rapport over de arbeidsmarkt – met bovendien het koude weer als grote boosdoener – nog niet wil zeggen dat de Fed het terugdraaien van haar obligatieaankopen gaat herzien. Verder zijn beleggers, net als wijzelf overigens, nog steeds overtuigd van de kracht van de kracht van de Amerikaanse economie. Wij zijn op dit punt nog altijd optimistischer dan de consensus en gaan er verder van uit dat de Fed de rente in 2015 sterker zal verhogen dan de financiële markten nu hebben ingecalculeerd (vermoedelijk gaan de markten hierop later in 2014 anticiperen). De Amerikaanse macrocijfers die vorige week bekend werden gemaakt, waren in het algemeen sterk en bevestigden de onderliggende kracht van de economie. De druk op de dollar is hierdoor afgenomen. Wij volgen de ontwikkeling van de USD/JPY en de USD/CHF op de voet. Het momentum voor de dollar is doorgaans sterk wanneer beide valutaparen zich in dezelfde richting bewegen. Als de USD/CHF door de barrière van 0,9125 en vervolgens 0,9250 breekt en ook de USD/JPY de stijgende lijn vasthoudt, kan dit het begin zijn van een sterke appreciatie van de USD.

 

Krappere liquiditeitssituatie biedt steun aan de euro

In vergelijking met andere valuta’s bleef de euro relatief goed op peil ten opzichte van de dollar. Dit kwam vooral door de krapper geworden liquiditeitssituatie op de geldmarkt in de eurozone. De extra liquiditeit is sinds het begin van het jaar sterk afgenomen. Hierdoor zijn de rentes bij de korte rentelooptijden gestegen en dit biedt steun aan de euro. Bij een verdere verkrapping komt de ECB mogelijk met verruimende maatregelen (zie het artikel ‘Rente’ in deze publicatie). De euro komt dan over de hele linie onder druk. Omdat de macro-cijfers in de VS waarschijnlijk goed blijven, voorzien wij een scherpe neerwaartse correctie van de euro.