Macro Weekly – Kou vertekent banencijfers

door: Han de Jong , Nick Kounis , Georgette Boele , Roy Teo

Macro Weekly - 13 januari 2014 - Kou vertekent banencijfers (240 KB)
Download

 

  • Big Picture: In de VS zijn er volgens de officiële cijfers in december 74.000 banen bijgekomen, veel minder dan verwacht. Deze tegenvaller lijkt te maken te hebben met het slechte weer en past ook niet in de algehele trend. Wij twijfelen er dan ook niet aan dat de wereldeconomie aan kracht wint, dat de economische groei eerder hoger dan lager zal uitvallen en dat er een periode is aangebroken waarin prognoses waarschijnlijk naar boven bijgesteld worden.
  • Rente: de rente op staatsobligaties zakte vorige week door het zwakke arbeidsmarktrapport in de VS en speculatie over verdere monetaire verruiming door de ECB. Omdat de werkgelegenheidscijfers in de VS waarschijnlijk zijn beïnvloed door het slechte weer, verwachten wij dat de Fed het terugdraaien van haar obligatieaankopen doorzet. Volgens ons is verdere verruiming door de ECB denkbaar omdat de inflatie vermoedelijk verder afzwakt. Het ligt daarom voor de hand dat de monetaire divergentie tussen de VS en de eurozone de komende maanden een van de hoofdthema’s op de vastrentende markten wordt.
  • Valuta’s: Door het zwakke arbeidsmarktrapport in de VS is de stemming voor de dollar op de korte termijn omgeslagen. De kans op teleurstellende Amerikaanse macrocijfers in de komende periode is door het slechte weer toegenomen. Wij denken dat dit slechts tijdelijk is en handhaven onze visie dat de dollar in de komende maanden terrein gaat winnen. De euro zal waarschijnlijk onder druk komen nu de geldmarkt minder krap is en verdere monetaire verruiming in het verschiet lijkt te liggen.