Weekly Valuta’s – Nervositeit rond afbouw monetaire stimulering voorbij

door: Georgette Boele

Door meevallende macrocijfers liepen de rendementen op Treasuries vorige week op. Dit veroorzaakte enige nervositeit op de valutamarkten, waardoor valuta’s van safe havens stegen en die van opkomende markten daalden. De stemming veranderde na het goede werkgelegenheidsrapport in de VS: beleggers richtten zich weer op de lichtpunten in de economie en leken de gedachte dat de Fed de monetaire stimulering gaat terugdraaien, te hebben verwerkt. Zodra de stemming onder beleggers was verbeterd, moest de Japanse yen terrein prijsgeven. De euro steeg in waarde, doordat de ECB minder verruimingsgezind was dan verwacht.

Amerikaanse dollar stijgt licht door betere macrocijfers

De macrocijfers in de VS vielen vorige week mee en de rendementen op Treasuries liepen dan ook op. Aanvankelijk ontstond hierdoor enige nervositeit op de valutamarkten, net als eerder dit jaar toen afbouw van de monetaire stimulering door de Fed in zicht kwam. Deze nervositeit kwam tot uiting in de appreciatie van de Japanse yen (JPY) over een breed front en in de verhoogde volatiliteit van de aandelenmarkten. Het goede werkgelegenheidsrapport in de VS zorgde echter voor een omslag in de stemming onder beleggers. De yen was niet langer in trek ten opzichte van de valuta’s van de opkomende landen. Dit doet vermoeden dat de markten het idee dat de Fed vroeger of later haar verruimende beleid gaat terugdraaien, inmiddels hebben verwerkt. Na dit positieve rapport werd de dollar sterker ten opzichte van de yen en enkele andere belangrijke valuta’s. Het totaalplaatje voor de Amerikaanse dollar laat echter een gemengd beeld zien: verlies ten opzichte van de Zwitserse frank, de euro, de Zweedse kroon en de Nieuw-Zeelandse dollar maar winst tegenover de andere valuta’s.

 

131209-WeeklyNL_Valutas-Mutatie spotkoersen tov USD

De ECB herhaalde haar mantra…en de EUR steeg…

Zoals algemeen werd verwacht wijzigde de ECB haar monetair beleid niet. Draghi gaf wel aan dat verruiming nog steeds een optie is maar dat het op dit moment geen acute kwestie is. Hij leek zich ook geen zorgen te maken over de relatief sterke euro. Verrassend genoeg won de euro na de betere Amerikaanse cijfers terrein tegenover de Amerikaanse dollar. De oorzaak hiervan was de korte rente, die op Duitse staatsobligaties sneller steeg dan op Treasuries. Bovendien staat de interbancaire rente in de eurozone onder licht opwaartse druk. Dit lijkt een eindejaarseffect te zijn. Het kan erop duiden dat een heuse verkoopgolf van de euro op de korte termijn niet waarschijnlijk is, tenzij de rendementen op Treasuries door uitzonderlijk sterke cijfers in de VS sneller omhoog gaan. Op dit moment lijkt de basis onder de EUR/USD stevig gezien de krappere liquiditeit en de vraag naar obligaties van perifere eurolanden.

 

… maar andere centrale banken zorgden indirect voor zwakte van hun nationale munt

De Bank of Canada (BoC) liet, zoals verwacht, haar monetair beleid ongewijzigd maar de begeleidende verklaring was meer verruimingsgezind. Er werd sterker de nadruk gelegd op het neerwaartse inflatierisico (dan in haar vorige verklaring) en op het feit dat de risico’s van de onevenwichtige financiële situatie van gezinnen niet wezenlijk zijn veranderd. De Canadese dollar (CAD) verloor dan ook terrein door de toegenomen speculatie dat verdere monetaire stimulering nodig kan zijn. De kans hierop is immers toegenomen nu de kerninflatie (op dit moment 1.2%) zich verder weg beweegt van het streefniveau van 2%. Wij verwachten echter geen wijziging in het monetair beleid, gezien de hoopvolle tekenen dat de economische groei in het tweede kwartaal van 2013 het dieptepunt bereikte. Verder zal de export volgend jaar profiteren van de waardedaling van de Canadese dollar en de aantrekkende Amerikaanse economie.

Ook de Noorse centrale bank stelde zich soepeler op dan verwacht. In lijn met de marktconsensus werd het monetair beleid niet gewijzigd maar de Norges Bank kwam wel met de verrassende verklaring dat de beleidsrente vermoedelijk pas een jaar later wordt verhoogd dan in september nog werd aangegeven. De driemaands rente voor december 2014 daalde met 5 basispunten (bp) en de Noorse kroon kwam onder druk.

In Australië leidde het tegenvallende BBP-cijfer tot speculatie over een renteverlaging begin 2014. Wij denken nog steeds dat de centrale bank (RBA) de rente nog één keer met 25 bp verlaagt om het herstel van het economisch evenwicht te versnellen.

Betere binnenlandse cijfers steunen CHF, SEK en NZD

De Zwitserse frank (CHF) profiteerde van de meevallende inkoopmanagersindex en inflatiecijfers. De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) werd gesteund door een betere ruilvoet en de Zweedse kroon (SEK) door de sterke inkoopmanagersindex. De CHF en de NZD wonnen zelfs tegenover de EUR terrein. Volgens ons is het opwaarts potentieel van de NZD beperkt omdat de centrale bank van Nieuw-Zeeland op de beleidsvergadering van 11 december waarschijnlijk opnieuw haar zorgen over de sterk Nieuw-Zeelandse dollar zal uitspreken. De Zweedse Riksbank komt 17 december bijeen.

 

Valuta’s OM herstellen na werkgelegenheidsrapport VS

Sinds eind oktober is de vrees voor monetaire afbouw toegenomen. Dit heeft zich vertaald in een stijgende rente op Amerikaanse Treasuries. Aanvankelijk werden alleen valuta’s van opkomende landen met een zwakke fundamentele situatie hierdoor getroffen. Later kwamen ook de valuta’s van andere opkomende landen onder druk onder invloed van het verslechterende beleggerssentiment. De publicatie van het werkgelegenheidsrapport in de VS markeerde een keerpunt. Hierna zijn de meeste valuta’s van opkomende markten weer gestegen, mede gesteund door het verwachte herstel van de wereldeconomie en de verbeterde stemming onder beleggers. De Indiase roepie (INR) en de Poolse zloty (PLN) deden het bijzonder goed. De structurele situatie in India is verbeterd en beleggers zijn optimistisch over veranderingen aan het politieke front. Verder zijn de vooruitzichten voor zowel de industrie als de dienstensector verbeterd en is het tekort op de lopende rekening in het derde kwartaal kleiner geworden. In Polen liet de centrale bank de rente ongewijzigd op 2,5% en ligt verdere monetaire verruiming niet in het verschiet. Daar komt bij dat de zloty een groeigevoelige valuta is die het goed doet in tijden van sterke mondiale groei. Dat is ook het scenario dat wij voorzien.

De Mexicaanse peso behoorde ook tot de sterk presterende valuta’s. Beleggers hebben er vertrouwen in dat de nieuwe energiewet op korte termijn door de Senaat wordt aangenomen. De Zuid-Afrikaanse rand behoorde tot de zwakke broeders en verloor meer dan 2%. Door het hoger dan verwachte tekort op de lopende rekening en door berichten over de grootste uitstroom van obligaties ooit kwam de rand onder druk. Voor wat betreft de Thaise baht speelt politieke onzekerheid nog altijd een negatieve rol. De Indonesische roepia (IDR) gleed af, tot onder het niveau van september, maar later in de week volgde een licht herstel. Wij denken niet dat de huidige zwakte van de roepia van blijvende aard is: de munt wordt steeds aantrekkelijker omdat de munt sinds begin dit jaar al 19% in waarde is gedaald. Andere positieve factoren voor de roepia zijn de voor volgend jaar verwachte verbetering van de inflatiedruk en van de lopende rekening.