Weekly Valuta’s – Carry trades in yen raken weer in zwang

door: Georgette Boele

De rode draad op de valutamarkten in de voorbije periode was de algehele zwakte van de Japanse yen en de kracht van het pond, de euro en de Amerikaanse dollar tegenover andere valuta’s. De yen stond onder neerwaartse druk door de verwachting dat de Bank of Japan de monetaire teugels nog verder zou laat vieren en dat carry trades weer op gang zouden komen. Onze prognose voor deze week is dat de Amerikaanse dollar wordt gesteund door beter dan markt-consensus Amerikaanse macrocijfers en dat op versoepeling wijzend commentaar van de ECB de euro drukt.

 

Yen weer in de verkoop

Sinds het monetair beleidsbesluit van de Japanse centrale bank (BoJ) op 21 november wordt de yen (JPY) weer op grote schaal verkocht. Door versoepeling wijzend commentaar van BoJ-functionarissen is dit proces inmiddels versneld. De yen is uit de gratie bij beleggers, die verwachten dat de BoJ kiest voor verdere verruiming om haar ambitieuze inflatiedoelstelling te verwezenlijken. En omdat de markt denkt dat waarschijnlijk geen enkele andere centrale bank de monetaire teugels zo ver laat vieren, staat de yen over een breed front onder druk. Daar komt bij dat het beleggerssentiment, gezien de geringe volatiliteit van de aandelen- en valutamarkten, positief is gebleven. Dit heeft beleggers gestimuleerd om carry trades op te zetten met de yen als financieringsvaluta. Verder stelden obligatieanalisten, die eerder rekenden op een stijging van de rente op Japanse staatsobligaties tot boven 1%, hun mening bij, met als gevolg een daling van 0,65% naar 0,60%. Tot slot gaat het Japanse staatspensioenfonds mogelijk haar binnenlandse obligatiebeleggingen terugbrengen. Het fonds staat onder druk om hogere rendementen te realiseren die de uitkeringen dekken, en zal vermoedelijk daarom meer in het buitenland beleggen. Daarbij moet men wel bedenken dat beleggingen in vastrentende waarden waarschijnlijk deels afgedekt worden.

Het pond stak er vorige week boven uit …

Aan het begin van de week stond het Britse pond (GBP) licht onder druk. Dat kwam door de daling van verstrekte woninghypotheken en commentaar van president Mark Carney van de Bank of England (BoE) dat het monetair-beleidscomité zich gaat richten op de economie wanneer de drempelwaarde van 7% voor de werkloosheid wordt bereikt. Later in de week won het Britse pond weer terrein ten opzichte van andere belangrijke valuta’s. Dit kwam vooral door de sterker geworden overtuiging dat de rente in het VK gaat stijgen. Verder maakte Carney op donderdag wijzigingen in het ‘Funding for Lending’ programma bekend. Vanaf 2014 geldt dit programma alleen voor leningen aan bedrijven, niet meer voor woninghypotheken. Hij zei dat dit beter was voor duurzaam herstel van de huizenmarkt en om de bredere economie de noodzakelijke stimulansen te geven. Na dit signaal dat de BoE zich zorgen lijkt te maken over de kracht van de huizenmarkt, steeg het GBP in waarde.

 

…maar deze week wordt dat waarschijnlijk de USD

De Amerikaanse dollar heeft een wisselende week achter de rug: sterker ten opzichte van de Noorse kroon, de Nieuw-Zeelandse dollar, de Canadese dollar, de Australische dollar en de Japanse yen maar zwakker tegenover het pond, de euro, de Zweedse kroon en de Zwitserse frank. De uiteenlopende macrocijfers in de VS speelden hierbij een rol. Voor deze week staat de publicatie van een aantal belangrijke macrocijfers in de VS op de kalender: ISM, Fed Beige Book, BBP en werkgelegenheids-rapport. In het algemeen zijn wij optimistischer dan de markt-consensus. Wij verwachten dan ook dat de dollar deze week terrein gaat winnen.

Euro: last van op versoepeling wijzend commentaar ECB

De euro kreeg vorige week de wind in de zeilen door de hoger dan verwachte inflatiecijfers. De kans op agressieve monetaire stimulering is hierdoor op de korte termijn afgenomen. Wij denken dat de euro hinder zal ondervinden van suggesties dat het beleid verruimd wordt en gematigde inflatieramingen na afloop van de beleidsvergadering van de ECB in december.

Valuta’s opkomende markten sterk tegenover JPY

De valuta’s van de meeste opkomende markten verzwakten ten opzichte van de dollar en de euro apprecieerden tegenover de yen. Uitzonderingen waren de Braziliaanse real (BRL), de Indonesische roepia (IDR), de Chileense peso (CLP) en de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) die verzwakten ten opzichte van de yen. Zoals algemeen werd verwacht, verhoogde het Braziliaans monetair-beleidscomité Copom vorige week de rente met 50 bp naar 10%. In de begeleidende verklaring werd deze rentestap echter genuanceerd: de rente zal nog verder worden verhoogd maar wel in een langzamer tempo. Dit ging ten koste van de Braziliaanse real. De markt is vrij nerveus vanwege een gerechtelijke procedure die het bankwezen kan treffen. Dit betreft de vergoeding die wordt geëist voor de maatregelen die de overheid nam in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw om de hyperinflatie te bestrijden. Dit kan de banken USD 65 miljard gaan kosten. Het Opperste Gerechtshof heeft de uitspraak uitgesteld tot 2014. Voor wat betreft de Indonesische roepia maakt de markt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de afbouw van monetaire stimulering in de VS. Indonesië is namelijk afhankelijk van buitenlands kapitaal. Het sentiment rond de roepia bleef daarom zwak. De Indonesische overheid lijkt bereid te zijn te interveniëren op de valutamarkten om de val van de roepia te stoppen.