Macro Weekly: Risico’s op een rij

door: Han de Jong , Nick Kounis , Georgette Boele

Macro Weekly - 2 december 2013 - Risico's op een rij (145 KB)
Download

Big Picture: De vorige week gepubliceerde cijfers waren wisselend, maar wij blijven bovengemiddeld positief over de economische vooruitzichten. Zoals overigens altijd het geval is, zijn er ook risico’s en onzekerheden. Zo is het opvallend stil rond de Amerikaanse begroting en het schuldenplafond, en de impasse van een paar weken geleden zou zich zomaar kunnen herhalen. Verder heerst er een sluimerende bezorgdheid over de vermindering van de monetaire stimulering door de Fed. In Europa zijn de voorbereidingen voor de Asset Quality Review in volle gang. De uitkomsten daarvan laten nog maanden op zich wachten, maar onaangename verrassingen kunnen zeker niet worden uitgesloten. Per saldo denken wij echter dat de risico’s geen bedreiging voor ons basisscenario vormen.

Rente: Door de stijging van de inflatie in de eurozone is de kans afgenomen dat de ECB deze week besluit tot ingrijpende maatregelen. De inflatie is echter nog altijd laag en wij verwachten dan ook een duidelijk signaal dat het beleid gedurende een lange periode ruim blijft. Verder kan volgens ons niet worden uitgesloten dat de ECB in de komende maanden met nieuwe maatregelen komt. S&P heeft de rating van Nederlandse staatsobligaties verlaagd van AAA naar AA+ (outlook stabiel). De kans bestaat uiteraard dat andere kredietbeoordelaars dit voorbeeld volgen, maar dit lijkt niet waarschijnlijk gezien hun eerder commentaar en de recente bescheiden verbetering van de economische vooruitzichten.

Valuta’s: De laatste tijd is de algehele zwakte van de Japanse yen een belangrijk thema op de valutamarkten geweest. De positie van de yen is ondermijnd door de verwachting dat de BoJ de monetaire teugels verder laat vieren en dat er weer sprake zal zijn van carry trades. De euro had vorige week de wind in de zeilen door de hoger dan verwachte inflatiecijfers. Wij denken echter dat de euro hinder zal ondervinden van verruimings-gezind commentaar en gematigde inflatieramingen na afloop van de beleidsvergadering van de ECB deze week. De dollar wordt naar verwachting gesteund door betere Amerikaanse macrocijfers.