Macro Weekly: Eindelijk naar boven bijgestelde cijfers!

door: Han de Jong , Nick Kounis , Georgette Boele , Roy Teo

Macro Weekly - 9 december 2013 - Eindelijk naar boven bijgestelde cijfers (220 KB)
Download
  • Big Picture: Het heeft veel geduld gevergd, maar eindelijk worden de groeiprognoses naar boven bijgesteld. De ECB, de Bundesbank en de Britse Office for Budget Responsibility (OBR) kwamen vorige week met hogere ramingen voor 2014. Als economen hun groeiprognoses niet langer naar beneden maar naar boven bijstellen, dan is dit een goed teken dat de conjunctuurcyclus het omslagpunt bereikt. De vorige week gepubliceerde macrocijfers bevestigden dat de groei van de wereldeconomie versnelt, onder aanvoering van de VS. Uit het banencijfer (ex-agri) kan worden afgeleid dat de omstandigheden op de arbeidsmarkt verder verbeteren.
  • Rente: De ECB liet haar beleid ongewijzigd, ondanks de prognose dat de inflatie de komende twee jaar ruim onder het streefniveau blijft. Wij denken dat de inflatie zelfs nog lager zal uitkomen dan de raming van de ECB. Verdere verruiming in de komende maanden blijft dan ook mogelijk. In de VS is na de goede arbeidsmarktcijfers de kans toegenomen dat de Fed al snel een begin maakt met de afbouw van haar stimulerend beleid. De Treasury-markt lijkt deze gedachte inmiddels te hebben verwerkt. Dit impliceert dat het opwaarts rentepotentieel op de korte termijn beperkt is, maar wij zien wel ruimte voor een verdere stijging in de loop van volgend jaar.
  • Valuta’s: Door meevallende macrocijfers liepen de rendementen op Treasuries vorige week op. Dit veroorzaakte enige nervositeit op de valutamarkten, waardoor valuta’s van safe havens stegen en die van opkomende markten daalden. De stemming veranderde na het goede werkgelegenheidsrapport in de VS: beleggers richtten zich weer op de lichtpunten in de economie en leken de gedachte dat de Fed de monetaire stimulering gaat afbouwen, te hebben verwerkt. Doordat de ECB geen nieuwe maatregelen nam en de toonzetting van haar communicatie minder verruimingsgezind was dan verwacht, steeg de euro in waarde. De Japanse yen moest terrein prijsgeven nadat de stemming onder beleggers verbeterde.