Kernindicatoren industrie – december

door: Casper Burgering

De maand december is voor de sector industrie zeer bemoedigend begonnen. De inkoopmanagersindex (PMI) over de maand november nam toe met 2,4 indexpunten t.o.v. oktober. Dit is het hoogste niveau in 31 maanden en hiermee is duidelijk dat het herstel in de industrie doorzet. Vrijwel alle deelindicatoren van de PMI verbeterde. Exportorders verstevigde zijn positie en steeg door naar 59,4. Zelfs de werkgelegenheid bevindt zich nu ruim boven de 50 indexpunten, wat duidt op verdere expansie. Ook veel andere indicatoren in de sector industrie staan er nog relatief gunstig voor, zo blijkt uit onderstaande tabel.

(lees verder onder de tabel, ook voor de gehanteerde definties)

kernindicatoren decOp veel fronten zien we dat de marktomstandigheden weer enigszins gunstig zijn. De industriele productie klimt langzaam maar gestaag uit het dal, de investeringen trekken mondjesmaat aan en de bezettingsgraad zit in de herstelfase. Vooral de branche voor vervaardiging van metalen in primaire vorm (basimetaalindustrie) doet het goed. In deze branche zit de productie stevig in de lift, bevindt de bezettingsgraad zich ruim boven zijn lange termijngemiddelde en neemt de omzet verder toe. ABN AMRO gaat er vanuit dat met de sterke opmars van de PMI voor de output in november, ook de andere indicatoren komende maand verder zullen aantrekken.definitie kernindicatoren dec