Weekly Eurozone – Verbeterd USD klimaat en verwachtingen van ECB renteverlaging drukten EUR/USD lager

door: Georgette Boele

Door zwakkere macrocijfers en de verwachting dat het monetair beleid langer ruim blijft, stond de dollar tot de FOMC-vergadering onverminderd onder druk. De verklaring van het FOMC na afloop bevatte geen grote verrassingen. Wel werd aangegeven dat afbouw van de monetaire stimulering zeker niet van de baan is. De markt had gerekend op een meer verruimingsgezinde Fed. Dus na de vergadering won de USD won aan kracht. Verder neemt door de lage inflatie en de oplopende werkloosheid de druk op de ECB toe om de monetaire teugels verder te laten vieren. Wij hebben onze inschatting van het ECB-beleid gewijzigd en denken nu dat de ECB in december besluit de refirente te verlagen. Dit, in combinatie met een aantrekkende Amerikaanse economie, vormt een risico dat de EUR/USD eind dit jaar onder onze prognose van 1,35 ligt. Op de langere termijn zal de USD terrein winnen tegenover de EUR, gezien de aantrekkelijke waardering van de USD, de hogere rendementen in de VS en de betere fundamentele factoren.

 

131104 - EUR_USD