Weekly Eurozone – Sterling profiteert van een lagere Euro

door: Georgette Boele

In september bereikten zowel de verwachtingen ten aanzien van een renteverhoging als de rally van het GBP tegenover de EUR een hoogtepunt. De situatie is inmiddels duidelijk veranderd. Ten eerste groeide het besef dat de markt mogelijk te sterk had geanticipeerd op het herstel van de Britse economie en de renteontwikkeling. Ten tweede zette de BoE haar communicatiestrategie voort dat de rente op korte termijn nog niet zou worden gewijzigd. Hierdoor kwamen de renteverwachtingen en het GBP onder druk. Na een zwakke start herstelde het GBP zich vorige week echter sterk, gesteund door goede huizenprijzen in het VK en de lage inflatie in de eurozone. De kans dat de ECB de rente gaat verlagen, is duidelijk toegenomen en dit leidde tot een verkoopgolf van de EUR, ook tegenover het GBP. Deze week neemt zowel de BoE als de ECB een beslissing over het monetair beleid. Wij denken dat de BoE zich de rest van het jaar minder verruimingsgezind dan de ECB zal opstellen en handhaven onze prognose dat het GBP wat terrein zal winnen tegen de EUR.