Macro Weekly: Traag herstel in Europa

door: Nick Kounis , Georgette Boele

Macro Weekly - 18 november 2013 - Traag herstel in Europa (94 KB)
Download

Big Picture: De economie van de eurozone is in het derde kwartaal slechts 0,1% gegroeid (tweede kwartaal: 0,3%) en de uitvoer gaat gebukt onder de dure euro. Dat betekent volgens ons niet dat de weg naar herstel doodloopt, want de stemming onder bedrijven en huishoudens is tot en met oktober voortdurend verbeterd. Het herstel gaat echter wel langzaam, in ieder geval niet snel genoeg om de inflatie op te drijven naar het prijsstabiliteitsdoel van de ECB. De eurozone hinkt achter andere geavanceerde economieën met een proactiever monetair beleid aan, zoals de VS, Groot-Brittannië en zelfs Japan. Verdere maatregelen van de ECB zijn dan ook waarschijnlijk.

Rente: Toekomstig Fed-voorzitter Janet Yellen heeft in haar getuigenis voor de bankencommissie van de Senaat de lat hoog gelegd voor beëindiging van de monetaire stimulering. Uit haar woorden kan worden afgeleid dat het onwaarschijnlijk is dat al in december met het terugdraaien wordt begonnen. Dit sluit aan bij onze visie dat de Fed vermoedelijk pas in maart hiertoe overgaat. Verder denken wij nu dat het terugschroeven van de obligatieaankopen gepaard zal gaan met een verlaging van het werkloosheidspercentage waarbij de rente voor het eerst wordt verhoogd. Dit alles doet vermoeden dat de Fed de rente nog langer laag zal houden. Wij hebben onze renteprognoses voor de VS en de eurozone dan ook aangepast.

Valuta’s: De euro heeft zich na de renteverlaging door de ECB eerder deze maand opmerkelijk hersteld. De EUR/USD bleef goed op peil. Dit weerspiegelt de verwachting dat de Federal Reserve haar obligatieaankopen pas volgend jaar gaat verminderen en de rente langer laag houdt. Wij denken dat de euro terrein gaat verliezen en de dollar juist terrein gaat winnen als de cijfers in de VS verder verbeteren en de ECB opnieuw in actie komt om de verwachtingen voor de korte rente in de eurozone te temperen.