Weekly FX – USD/JPY zal minder hard omhoog gaan

door: Georgette Boele

De USD/JPY daalde vorige week tot 97. Om te beginnen leidde het tegenvallende werkgelegenheidsrapport in de VS tot een algehele zwakte van de USD, ook tegenover de JPY. Een dag later maakte de markt zich zorgen over de scherpe stijging van de geldmarktrente in China. Hierdoor won de JPY verder terrein tegenover de USD. Inmiddels gaan wij ervan uit dat de Fed pas in maart de monetaire stimulering gaat afbouwen. Wij hebben dan ook onze USD-prognose aangepast en gaan nu uit van een geringere waardestijging, ook tegenover de JPY. Onze USD/JPY/prognose voor eind dit jaar luidt nu 100. De prognose voor 2014 is wel gehandhaafd op 110. Wij denken dat de BoJ de monetaire verruiming moet opvoeren in 2014 om de inflatiedoelstelling te kunnen halen. De hogere inflatie wordt voornamelijk gedreven door hogere energie prijzen als gevolg van de lagere JPY. Nu aan de zwakte van de JPY een einde is gekomen, is ook een inflatoire factor weggevallen. Hetgeen aangeeft dat de BoJ een lagere JPY nodig heeft om zijn inflatie doel te halen.

 

131028 - Azie USD_JPY