Weekly Eurozone – Zwakkere economische cijfers zetten Pond onder druk

door: Georgette Boele

Het pond stond ook vorige week onder lichte druk versus de euro. Teleurstellende Britse macrocijfers drukten de koers van het pond: de productiecijfers voor de (verwerkende) industrie waren veel slechter dan verwacht. Verder nam het handelstekort toe en werd de BBP-groei voor september geraamd op 0,8% (voorheen 0,9%). Bovendien liet de Bank of England de rente en de omvang van het obligatieaankoopprogramma ongewijzigd op respectievelijk 0,5% en GBP 375 mld. Dit besluit werd alom verwacht en had dan ook nauwelijks effect op de koers van het pond. De verwachtingen voor de ontwikkeling van de rente bewogen zich zijdelings. Als de Britse macrocijfers ook de komende tijd tegenvallen, dan moeten de renteverwachtingen mogelijk naar beneden worden bijgesteld. Dit kan de koers van het pond drukken. Wij denken dat het pond het goed zal blijven doen tegenover de euro, vooral door zwakte van de euro, en handhaven onze raming van de EUR/GBP op 0,83 eind dit jaar.