Weekly Eurozone – Valuta’s

door: Georgette Boele

USD onder druk door verwachtingen dat monetair beleid in de VS ruim blijft

Toen de begrotingsimpasse in de VS werd doorbroken stelde de markt haar verwachtingen omtrent het monetaire beleid drastisch bij: verwacht wordt dat de Fed pas in maart in plaats van december de obligatieaankopen gaat afbouwen. Dit drukte de USD ten opzichte van alle belangrijke valuta’s, vooral door de minder aantrekkelijke renteverschillen. Toch is er alle reden om een aanmerkelijk sterkere USD te verwachten, maar de opmars kan in 2014 minder sterk zijn en meer tijd vergen. We verwachten nog steeds dat diverse positieve ontwikkelingen voor de USD de komende maanden en kwartalen samenvallen. We zijn optimistisch voor de Amerikaanse economie en verwachten nog steeds dat de tijdens het FOMC-overleg in december de monetaire stimulering wordt teruggeschroefd, al is de kans op afbouw vanaf maart toegenomen. Mocht onze visie uitkomen dan zal de USD eind 2013 krachtig opveren. Wij hebben dan ook onze EUR/USD-prognose voor eind 2013 gehandhaafd op 1,28 maar voor eind 2014 gewijzigd naar 1,20 (was 1,10).

 

131021 - eurozone valutas EUR_USD

 Sterke economische data geeft steun aan sterling

Het GBP liet vorige week een gematigd herstel tegenover de EUR zien, maar een krachtig herstel ten opzichte van de USD, geholpen door het zwakkere dollarsentiment. De voornaamste redenen voor de stijging van het GBP waren betere Britse cijfers en commentaar vanuit de BoE. De Britse huizenprijzen ontwikkelden zich in augus­tus veel beter dan verwacht. Dit bood, samen met een iets hogere CPI, ruimschoots tegenwicht aan een groter dan verwachte daling van de PPI. Sir Jon Cunliffe van de BoE wuifde de vrees voor een huizen­marktzeepbel weg, maar verklaarde wel dat de vastgoed­markt heel goed in de gaten moet worden gehouden. Martin Weale van de BoE uitte wel zijn bezorgdheid over de Britse huizenprijzen. Het Britse werkgelegenheidsrapport en de detailhandelsverkopen waren beter dan verwacht. Toch acht Spencer Dale, hoofdeconoom van de BoE, het zeer onwaarschijnlijk dat de BoE in 2014 de rente ver­hoogt. Wij voorzien nog steeds een gematigde stijging van de GBP/EUR, maar een minder agressieve opmars van de USD/GBP in 2014.