Weekly Eurozone – Uitstel reductie FED-stimulering drukt lange rente

door: Aline Schuiling

Voor Duitse Bunds was het een goede week. Het teleurstellende rapport over de werkgelegenheid in de VS gaf voeding aan de verwachting dat de Fed de afbouw van haar obligatieaankopen zal uitstellen. Dit resulteerde vorige week per saldo in een daling van de Duitse 10-jaars rente met 7bp. Wij hebben onze prognose voor de Duitse 10-jaars rente iets verlaagd, omdat de Fed, gezien de recente Amerikaanse macrocijfers, naar verwachting haar obligatie-aankopen pas in maart 2014 in plaats van december 2013 gaat afbouwen. Hierdoor zal de Amerikaanse rente minder sterk stijgen dan wij eerder voorzagen en zal de Duitse rente ook wat trager oplopen. Onze huidige prognose is 1,90% eind 2013 (was 2%) en 2,50% eind 2014 (was 2,75%). Onze inschatting dat de 10-jaars spread tussen Duitsland en de VS in 2013 en 2014 toeneemt, hebben wij niet gewijzigd. Het beleid van de ECB blijft naar verwachting accommoderend en de economische situatie blijft in de eurozone aanzienlijker zwakker dan in de VS.

 

131028 - Eurozone Rente