Weekly Eurozone – GBP onder druk doordat BoE aan visie blijft vasthouden

door: Georgette Boele

Het GBP steeg vorige week in waarde tegen de USD maar stond onder druk tegen de EUR. De winst van het pond ten opzichte van de dollar kwam vooral tot stand direct na de publicatie van het tegenvallende werkgelegenheidsrapport in de VS. Een dag later moest het pond de winst grotendeels weer inleveren. De hogere EUR/GBP komt voort uit de teleurstelling in de markt dat de sterke groei in het VK voor de BoE geen reden lijkt te zijn om haar monetair beleid te heroverwegen. Uit de notulen van de vergadering van het beleidscomité blijkt dat het besluit om de rente ongewijzigd te laten unaniem werd genomen. Een dag eerder verklaarde Charles Bean dat “er nog een lange weg te gaan is voordat de economie hersteld is. Tot het zover is, moet het beleid accommoderend blijven.” Later in de week plaatste Mark Carney kanttekeningen bij de kracht van de economie. De markt heeft zijn renteverwachtingen iets aangepast. Dit drukte de koers van het GBP. Wij hebben de eindejaarsprognose voor de EUR/GBP gehandhaafd op 0,83, maar die voor de GBP/USD gewijzigd in 1,63 op grond van onze gewijzigde visie op de koersontwikkeling van de dollar.

 

131028 - Eurozone - Valutas GBP_USD