Weekly Eurozone – Een richting ontbreekt in EUR/USD

door: Georgette Boele

De begrotingsimpasse in de VS bepaalde ook vorige week het beeld op de financiële markten. De valutamarkten waren hierdoor verlamd en de weinige beweging die er was, miste bovendien een duidelijke richting. De bekendmaking dat Obama Janet Yellen heeft voorgedragen als opvolger van Fed-voorzitter Ben Bernanke, en de hoop op een spoedig akkoord over het schuldplafond droegen bij aan een verbetering van de stemming van beleggers. Hierdoor moest de JPY de recente winst tegenover de USD en EUR voor een deel inleveren. De EUR/USD bewoog zich tussen 1,35 en 1,36. Als het marktsentiment weer verslechtert, dan is dit gunstig voor de JPY en wordt de USD in het defensief gedrongen. Niet verwonderlijk, want het episch centrum van de huidige onzekerheid ligt in de VS. Zodra politieke overeenstemming is bereikt, het schuldplafond wordt opgetrokken en de overheid haar deuren weer opent, kan de USD weer terrein winnen, ook tegenover de EUR. Wij blijven optimistisch over de USD voor de rest van dit jaar en volgend jaar.