Weekly Eurozone – Duitse tienjaarsrente iets hoger

door: Aline Schuiling

Rente

Duitse Bunds begonnen de week rustig, in afwachting van de uitkomst van de begrotingsdiscussie in de VS. Later in de week, na de aankondiging dat Janet Yellen (zij staat als verruimingsgezind bekend) wordt voorgedragen als de nieuwe Fed-voorzitter en het bericht dat de politieke leiders in de VS nu serieus werken aan een akkoord over verhoging van het schuldplafond, kregen beleggers weer oog voor risicovollere activa en keerden zij Bunds de rug toe. Per saldo steeg de Duitse 10-jaars rente vorige week met 3 bp. Wij denken dat de rente de rest van het jaar rond het huidige niveau blijft schommelen, omdat de ECB vermoedelijk een verruimings-gezinde koers blijft varen en de economie zich slechts in een bescheiden tempo herstelt. Naarmate volgend jaar de economie aan kracht wint, zal de rente waarschijnlijk sterker oplopen. Omdat de economische situatie in de eurozone aanzienlijk zwakker blijft dan in de VS en de markten waarschijnlijk een renteverhoging in de VS eerder gaan inprijzen dan in de eurozone, zal de 10-jaars spread tussen Duitsland en de VS toenemen.