Weekly Eurozone – 10-Jaars rente daalt na begrotingsakkoord VS

door: Aline Schuiling

De financiële markten werden ook vorige week gedomineerd door de begrotingsperikelen in de VS. In de eerste helft van de week, toen de hoop op een akkoord over verhoging van het schulden-plafond groeide, liep de Duitse 10-jaars rente op. Door het tijdelijke karakter van het akkoord, in combinatie met enkele zwakke cijfers voor de Amerikaanse economie, nam vervolgens de verwachting toe dat de Fed de afbouw van haar obligatieaankopen zou uitstellen en daalde de Duitse 10-jaars rente weer (per saldo -3bp vorige week). Wij denken dat de rente de rest van het jaar rond het huidige niveau blijft liggen, omdat de ECB vermoedelijk een verruimingsgezinde koers blijft varen en de economie zich slechts in een bescheiden tempo herstelt. Naarmate volgend jaar de economie aan kracht wint, zal de rente waarschijnlijk oplopen. Omdat de economische situatie in de eurozone zwakker blijft dan in de VS en de markten waarschijnlijk een renteverhoging in de VS eerder gaan inprijzen dan in de eurozone, zal de 10-jaars spread tussen Duitsland en de VS toenemen.

 

131021 - eurozone 10-jaars rente