Weekly Azië – Meeste Aziatische valuta’s hebben weinig geprofiteerd van een zwakkere USD

door: Georgette Boele

Aziatische valuta (excl JPY)

De meeste Aziatische valuta’s profiteerden vorige week niet van de zwakte van de dollar. Uitzonderingen vormden de Singapore dollar (SGD), de Koreaanse won (KRW) en de Thaise baht (THB), maar de andere valuta’s bewogen zijwaarts. In Zuid-Korea en Singapore steunden betere economische cijfers de KRW en de SGD. Deze munten profiteerden ook van het begrotingsakkoord in de VS en het daardoor verbeterende beleggerssentiment. De Chinese macro-cijfers waren min of meer als verwacht, wat het sentiment eveneens steunde. De Thaise centrale bank handhaafde de rente op 2,5%. Dat was alom verwacht en had dan ook beperkte gevolgen voor de THB. In India wil de centrale bank een einde maken aan de nood-faciliteit, waaronder sinds eind augustus dollars direct aan staats-raffinaderijen zijn verkocht. Dit drukte het sentiment voor de INR. De Chinese yuan (CNY) blijft onze favoriet vanwege de bestendigheid tegen externe schokken en het voornemen van de autoriteiten om de munt langzaam en geleidelijk in waarde te laten stijgen.

 

131021 - Azie valutas USD_KRW

 USD/JPY onder druk door VS zwakte

De valutamarkten waren verlamd door het begrotingsdebat in de VS. In tijden van risicoaversie doen de JPY en de USD het vaak beter dan andere valuta’s. Omdat de VS het epicentrum van de markt-onzekerheid vormde, stond de USD wat onder druk. De JPY won wel aan kracht, gesteund door een lichte instroom van kapitaal op zoek naar veilige havens. Toen de politici een akkoord bereikten, liep de USD/JPY tijdelijk op. Dat de USD-‘rally’ zo snel aan kracht inboette, was geen positief teken voor de USD. Het optimisme over een begrotingsakkoord is weggeëbd. Met het akkoord zijn de problemen alleen maar vooruitgeschoven; het volgende begrotings-gevecht doemt alweer op. De aandacht is inmiddels verschoven naar de schade van de sluiting van de overheid. De vraag is of die volgens de Fed uitstel van het besluit over afbouw rechtvaardigt. Door dit alles daalde de USD/JPY: als gevolg van dollarzwakte, niet van kapitaalstroom naar de JPY als veilige haven. We hebben onze USD-prognoses voor 2014 bijgesteld: we rekenen nog wel op een forse appreciatie van de USD, maar dit zal meer tijd vergen. Onze nieuwe USD/JPY-prognose voor eind 2014 is 110.

 

131021 - Azie valutas USD_JPY