Weekly Azië – China zet hervormingen door

door: Maritza Cabezas

Weekly Azie1.pdf (107 KB)
Download

China zet de hervormingen verder door. Vrijdag deden de autoriteiten enkele algemene mededelingen over de pilot met de Shanghai vrijhandelszone, die al in juli is goedgekeurd. Volgens de Staatsraad is de algemene doelstelling “de openstelling van de dienstensector te bevorderen en het beheer van directe buitenlandse investeringen te hervormen”. Dit betreft een breed spectrum, waaronder handel, investeringen, financiële diensten en convertibiliteit van de RMB. Op het punt van investeringen is gekozen voor een “negatieve lijst”: alle bedrijven worden toegelaten behalve de bedrijven die op deze lijst zijn geplaatst. Net als bij andere belangrijke hervormingen die eerder dit jaar aangekondigd zijn, ontbreken ook nu nadere bijzonderheden. Er is geen duidelijk commitment ten aanzien van de RMB convertibiliteit of financiële liberalisatie. Wij denken dat het macro-economisch effect van dit plan beperkt zal zijn. Het gaat immers om een pilot, die slechts geleidelijk wordt uitgerold.