Macro Weekly – Uitstel minder stimulering

door: Han de Jong , Aline Schuiling , Georgette Boele , Peter de Bruin , Maritza Cabezas , Roy Teo

Macro Weekly-131028-Uitstel minder stimulering.pdf (268 KB)
Download

Big Picture: De Amerikaanse economie wint al enige tijd fundamenteel aan kracht. Wij denken nog steeds dat de economie in de komende kwartalen gaat aantrekken. Maar er is onzekerheid over de schade die de sluiting van de overheid de economie heeft toegebracht. De Fed ziet zich voor dezelfde onzekerheid geplaatst; daarom lijkt het ons hoogst onwaarschijnlijk dat de Fed al in december begint met het terugdraaien van de monetaire stimulering.

VS: Wij denken nu dat de Fed pas in maart volgend jaar overgaat tot het terugschroeven van haar stimulering. Dit heeft gevolgen voor onze renteverwachtingen. Wij denken nu dat de rente op 10-jaars Treasuries eind dit jaar 2,75% bedraagt in plaats van 3,0%. Wij verwachten nog steeds dat het herstel volgend jaar aantrekt en dat de Fed in het eerste kwartaal van 2015 de rente verhoogt. Volgens ons zal de lange rente volgend jaar dan ook oplopen.

Eurozone: De samengestelde PMI van de eurozone is gedaald in oktober. Vooral de PMI van de dienstensector viel wat terug. Op het huidige niveau komt de samengestelde PMI overeen met een gematigde BBP-groei in het vierde kwartaal. Wij hebben onze prognose voor de 10-jaars rente iets verlaagd.

Dollar: De verwachting in de markt dat de Fed besluit tot uitstel van het verminderen van haar stimulering, drukte de koers van de dollar. Ook de verwachting dat de begrotingsdiscussie binnenkort weer de kop opsteekt, maakt de dollar minder aantrekkelijk. Wij hebben daarom onze EUR/USD-prognose voor eind 2013 aangepast van 1,28 naar 1,35, maar blijven van mening dat de dollar volgend jaar aanzienlijk in waarde zal stijgen.