Lichtpunten in logistiek : de zwaluw en de zomer?

door: Bart Banning

Beeldbank_magazine_transport1

Vreemde beeldspraak wellicht in een periode waarin de eerste zware sneeuwval in de Alpen onlangs werd aangekondigd. Gelukkig krijgen we in deze donkere periode ook nieuws dat optimistischer stemt; een trendbreuk in het vrijdag gepubliceerde CBS cijfer betreffende het aantal faillissementen in de logistieke sector.

Lichtpuntjes
Wereldwijd lijken de economische omstandigheden inderdaad minder fragiel te worden. Hoewel hier en daar nog wel een paar vraagtekens de aandacht vragen – denk aan het Amerikaanse schuldenplafond en de zwakkere groeipercentages in China –  kunnen we over het algemeen stellen dat er steeds meer lichtpuntjes aan de horizon verschijnen. Ook in de logistieke sector. Het positieve ‘gevoel’ dat DNB president Klaas Knot vorige week uitsprak over de Nederlandse economie mag hierbij  zeker niet onvermeld blijven.

Hoopgevende ervaringen
Ook mijn eigen ervaringen zijn hoopgevend. De gesprekken die ik voer met individuele ondernemers uit de sector geven een positievere kijk op de wereld dan een aantal maanden geleden. Daarnaast organiseren we regelmatig bijeenkomsten waarin bedrijven met elkaar spreken over de markt en actuele thema’s in de sector. Ik start zo’n bijeenkomst met een ‘temperatuurmeting’; hoe kijkt men aan tegen de huidige omstandigheden in de markt in vergelijking met een jaar geleden? Ook hier bespeur ik een positieve tendens. Ik realiseer me dat dit een zeer eenvoudige versie van de TLN conjunctuurbarometer is, maar de reacties geven een mooie ingang voor de verdere discussie.

Uiteraard moeten we ook realistisch blijven, er is immers nog sprake van een onevenwichtige groei. . Daarbij zijn stijgende volumes mooi (en hebben we hard nodig!), maar waar het echt om draait zijn natuurlijk de rendementen. En die moeten echt omhoog om de sector een sustainable positie te geven. die

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
Tijdens de genoemde  bijeenkomsten is iedereen er van overtuigd  dat de wereld blijvend veranderd is en bedrijven (uit overigens alle sectoren) zich blijvend moeten kunnen instellen  op de volgende “verrassing”.. Flexibiliteit, aanpassingsvermogen,  en  ook zeker een heldere strategie (het richtpunt) zijn essentiële eigenschappen van een succesvol logistiek bedrijf anno 2013.

De logistieke roadmap zoals ik hem zelf vaak noem kent vele stations waar we moeten stoppen om nieuwe ideeën op te doen. Kortom: het toekomstbeeld is positiever , maar het is belangrijk  actief te blijven zoeken naar vernieuwing, samenwerking met opdrachtgevers en collega logistieke bedrijven. Ik kan deze persoonlijke stokpaardjes niet vaak genoeg benadrukken.

Een tweede zwaluw?
Weer terug naar de zwaluw en de zomer. We zijn er nog niet, maar het uitgesproken vertrouwen van iemand als Klaas Knot is zeer welkom en heeft een belangrijke werking in het proces. Want de perceptie is een onmiskenbare schakel in de weg naar doorzettend herstel. Deze mindset moet ruimte geven voor positieve energie.

Op naar de volgende zwaluw en, hopelijk voor de logistieke sector, een ietwat milde winter. Ik kijk nu al uit naar de definitieve versie van de Q3 2013 Conjunctuur enquête van TLN. De eerste tekenen zijn goed. Hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, hangt er iets moois in de lucht. Een tweede zwaluw?