Weekly: Valuta’s – Verwachtingen op monetair beleid domineren valuta markten

door: Georgette Boele

De EUR/USD volgt nog altijd de ontwikkeling van de 2-jaars renteverschil tussen Duitsland en de VS. Na meevallende cijfers aan het begin van de week liep de rente in de VS op en won de dollar terrein ten opzichte van de euro. De uitlatingen van Draghi op donderdag zorgden die dag voor volatiliteit. Aanvankelijk slaagde hij erin de Duitse rente naar beneden te praten en daarmee ook de EUR/USD. Halverwege de persconferentie sloeg de stemming echter om en kwam de markt tot het inzicht dat de ECB mogelijk niet daadkrachtig optreedt om de renteverwachtingen te temperen. De Duitse rente schoot vervolgens omhoog en stond na de vraag-en-antwoordsessie weer op hetzelfde niveau als voor het rentebesluit van de ECB. De EUR/USD krabbelde echter niet op tot het niveau van voor het rentebesluit. De sterkere Amerikaanse cijfers steunde namelijk de dollar en duwde de EUR/USD naar 1,31, hoewel de winst van de dollar werd gedrukt door het tegenvallende Amerikaanse werkgelegenheidsrapport op vrijdag. We zijn ervan overtuigd dat de betere economische situatie in de VS zal zorgen voor een sterkere dollar ten opzichte van de euro.

Weekly Valuta’s 9 september 2013 – Verwachtingen op monetair beleid domineren valuta markten