Weekly: Valuta’s – US dollar verder onder druk na de Fed

door: Georgette Boele

Weekly-Valutas-23-september-2013-US-dollar-verder-onder-druk-na-de-Fed.pdf (90 KB)
Download

De financiële markten verwelkomden de beslissing van de Fed om monetaire verruiming nog niet verminderen. Wel kwam de dollar onder zware druk, ook tegenover de euro. Doordat de rente in de VS daalde, werd het renteverschil tussen Duitsland en de VS groter en steeg de EUR/USD scherp tot boven 1,35. De markt beschouwt de koers van de Fed als gunstig voor de groei en de liquiditeit; de stemming bleef dan ook positief. Als de financiële markten zich zorgen gaan maken over de Amerikaanse economie, ebt de toegenomen risicobereidheid weer weg. Maar als de macrocijfers in de VS in positieve zin verrassen, dan kan de vrees ontstaan dat de Fed achter de curve aan loopt. Kortom, onzekerheid blijft troef op de financiële markten en dit zal de risicobereidheid vermoedelijk beperken. Op de korte termijn blijft de USD waarschijnlijk onder druk omdat het beleid van de Fed als verruimingsgezinder wordt ervaren dan dat van de ECB. De kans dat onze prognose voor de EUR/USD van 1,20 eind dit jaar wordt gehaald, is afgenomen. Maar dit is uitstel, geen afstel.