Weekly: Valuta’s – Erop of eronder

door: Georgette Boele

De valutaire reactie liet een vlucht naar veilige havens zien, met een stijgende USD, CHF en JPY. De EUR/USD vertoonde dan ook een dalende lijn. Ook de beter dan verwachte cijfers in de VS met name het BBP en nieuwe uitkeringsaanvragen gaven steun aan de USD tegenover de EUR. Het wordt voor de dollar deze week erop of eronder: er komt meer duidelijkheid over een mogelijke Amerikaanse actie tegen Syrië, in de VS verschijnen belangrijke cijfers (o.a. werkgelegenheidsrapport) die de toon zullen zetten voor de FOMC-bijeenkomst in september, en de ECB zal een besluit nemen over het monetair beleid. Wij denken dat de cijfers in de VS boven de marktconsensus uitkomen en dat daarmee het licht op groen staat voor afbouw van de monetaire verruiming vanaf september, terwijl de ECB zal proberen de renteverwachtingen te temperen. Deze combinatie van factoren kan de EUR/USD tot onder 1,30 duwen richting onze prognose van 1,25 eind september.