Weekly: Valuta’s – De dollar onder druk voor de Fed

door: Georgette Boele

Het sentiment op de financiële markten verbeterde vorige week verder. De USD kwam door meerdere factoren onder druk te staan. Zo nam de kapitaalstroom naar veilige havens af en van het rentefront kwam er evenmin steun voor de dollar. Voorts nam de cycliciteit van de dollar wat af, zoals blijkt uit de afgenomen (en inmiddels zelfs negatieve) correlatie met de Dow Jones. Dit weerspiegelt de markt-verwachting dat de Fed deze week besluit tot een geleidelijke afbouw van de monetaire stimulering. De markt is nu gepositioneerd voor een beperkte vermindering van de obligatieaankopen en een verlaging van de werkloosheidsdrempel door de Fed. De reactie van de USD lijkt op eerdere situaties waarin de munt in een periode van groeiende risicobereidheid uit de gratie raakte vanwege een verruimingsgezinde Fed. Bij meevallende Amerikaanse macrocijfers zal deze correlatie veranderen en de USD weer cyclischer worden. Dit is ook nog altijd ons basisscenario. Wij handhaven onze prognose voor de EUR/USD op 1,20 eind dit jaar.

 

Weekly Valuta’s 16 september 2013 – De dollar onder druk voor de Fed