Macro Weekly – Stijgend ondernemersvertrouwen

door: Han de Jong , Aline Schuiling , Maritza Cabezas , Georgette Boele , Peter de Bruin

Big Picture: Het ondernemersvertrouwen is in de afgelopen maanden wereldwijd sterk toegenomen, maar het herstel komt nog niet duidelijk tot uiting in de ‘harde’ cijfers. Gezien de historische voorspelkracht van de vertrouwensindicatoren en de zich inmiddels over een breed front manifesterende verbetering denken wij dat er een mondiale groeiversnelling aan zit te komen. Ondertussen hebben wij hebben onze prognoses voor de rente, met name voor de VS, naar boven bijgesteld.

Eurozone: Wij hebben onze prognose voor de ontwikkeling van de rente op Duitse Bunds niet zo scherp naar boven bijgesteld als die voor Treasuries. Dit houdt verband met het trager economisch herstel, de bescheiden inflatie en pogingen van de ECB om de renteverwachtingen te temperen. Echter de ontwikkelingen van vorige week tonen aan dat de ECB het, gezien de betere cijfers, waarschijnlijk moeilijk zal krijgen om een verdere stijging van de lange rente te voorkomen.

VS: De financiële markten zijn eerder dan wij hadden verwacht renteverhogingen door de Fed gaan inprijzen. Nu de macrocijfers verder verbeteren, denken wij niet dat de rentes op Amerikaanse Treasuries weer terug zullen vallen. Wij blijven bij ons eerdere standpunt dat de rente volgend jaar fors verder zal oplopen.

Azië: De exportgroei van China is versneld, hoofdzakelijk door een groeiende vraag vanuit de VS en een aantal Aziatische landen. Raghuram Rajan, de nieuwe president van de Indiase centrale bank, heeft een aantal positieve maatregelen voor de hervorming van de banksector aangekondigd. Zijn verklaring later deze maand omtrent de monetaire koers die hij wil gaan varen, zal echter van cruciaal belang zijn.

Macro Weekly 9 september 2013 – Stijgend ondernemersvertrouwen