Macro Weekly – Sluiting overheid VS dreigt

door: Han de Jong , Aline Schuiling , Peter de Bruin , Maritza Cabezas , Georgette Boele

Weekly 30 september 2013 - Sluiting overheid VS dreigt (327 KB)
Download

VS: De dreiging dat de federale overheid haar deuren moet sluiten, werpt een schaduw over de financiële markten. Wij gaan ervan uit dat een eventuele sluiting niet lang zal duren. Democraten en Republikeinen zullen immers onder grote druk komen te staan om een compromis te bereiken. Het effect op de economie zal hierdoor vermoedelijk beperkt blijven. De onzekerheid is echter groot, en dit geldt ook voor de tweede deadline – de verhoging het schuldenplafond – die snel nadert.

Big Picture: Nogal wat vertrouwensindices zijn recent sterk verbeterd en lopen daarmee uit de pas met de harde cijfers, die achterblijven. Dit verschil kan geen lang leven beschoren zijn: of het vertrouwen neemt binnenkort weer af, of de harde cijfers trekken verder aan. Uit de cijfers van afgelopen week valt niet met zekerheid op te maken welke kant het op gaat. Wij denken nog steeds dat de wereldeconomie gaat versnellen.

Valuta: Het uitstel van het terugschroeven van monetaire stimulering door de Fed en de economische en politieke onzekerheid in de VS zijn voor ons reden geweest om onze dollarprognose op een termijn van drie maanden naar beneden bij te stellen. Wij denken echter nog steeds dat de dollar op de langere termijn aan kracht zal winnen en hebben onze prognose voor 2014 niet gewijzigd.

Azië: China zet zijn hervormingen verder door. Afgelopen vrijdag verstrekten de autoriteiten nadere informatie over de pilot met de Shanghai-vrijhandelszone. Doel hiervan is de dienstensector open te stellen en de directe buitenlandse investeringen te stimuleren. Wij denken dat het effect van dit plan beperkt zal zijn: het gaat om een pilot die slechts geleidelijk wordt uitgerold.