Macro Weekly: Fed verrast

door: Han de Jong , Aline Schuiling , Peter de Bruin , Maritza Cabezas , Georgette Boele

Weekly 23 september 2013 - Fed verrast (299 KB)
Download

Big Picture: Het besluit van de Fed om géén begin te maken met het afbouwen van haar stimuleringsaankopen heeft de markten verrast en werpt enkele belangrijke vragen op. Ondanks alle commotie geloven we niet dat er veel veranderd is. Dát er wordt afgebouwd is zeker; de vraag is alleen wanneer. Wij gaan er nu van uit dat de Fed in december besluit om te gaan afbouwen.

Eurozone: De externe sector drukte de BBP-groei aan het begin van het derde kwartaal. Al voorzien wij voor de komende maanden een herstel van de export en de industriële productie, het zwakke begin van het derde kwartaal is in overeenstemming met onze visie dat het economisch herstel zich in een gematigd tempo zal voltrekken. Ondertussen steeg de Duitse ZEW-indicator verder, wat suggereert dat Duitsland het beter blijft doen dan de eurozone als geheel.

VS: Ook de vorige week gepubliceerde cijfers suggereren dat de economische groei in de komende maanden zal versnellen. Zo steeg de inkoopmanagersindex voor het district Philadelphia naar het hoogste niveau sinds 2011. Ondertussen bevestigden de cijfers over de huizenmarkt onze visie dat de recente rentestijging het herstel niet al te sterk heeft aangetast.

Azië: De Aziatische markten reageerden positief op het besluit van de Fed om te wachten met de afbouw de stimuleringsprogramma’s. Kort daarna verraste de Indiase centrale bank de markt met een verhoging van haar belangrijkste tarief met 25bp naar 7,5%. Dit zal naar verwachting bijdragen aan het beteugelen van de inflatie-verwachtingen, zeker nu de economische groei wat afzwakt. De voorlopige raming van de Chinese inkoop-managersindex voor september gaf echter aan dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie verder aantrekt.