Macro Weekly – Drie belangrijke vragen

door: Han de Jong , Aline Schuiling , Georgette Boele , Peter de Bruin , Maritza Cabezas

Big Picture: De economische vooruitzichten hangen op dit moment af van de antwoorden op drie vragen. De meest urgente vraag is of de opkomende economieën in staat zijn de huidige spanningen zonder veel kleerscheuren te doorstaan. De tweede vraag is in hoeverre de groeiversnelling in de VS ondermijnd wordt door de stijgende kredietkosten. De derde vraag is of het conflict in Syrië gevolgen krijgt voor de wereldeconomie. Wij zijn gematigd optimistisch op al deze punten.

Eurozone: ECB-president Draghi zal tijdens de persconferentie van deze week opnieuw proberen de markten ervan te overtuigen dat de verwachtingen ten aanzien van de korte rente te hoog zijn. Wij verwachten dat Draghi een verruimingsgezinde toon zal aanslaan in zijn verklaring en zal aangeven dat de rente nog lang laag blijft.

VS: Belangrijke cijfers die deze week verschijnen (zoals inkoopmanagersindices en het arbeidsmarktreport) zouden het beleidscomité van de Fed ervan moeten overtuigen dat het herstel sterk genoeg is om in september te beginnen met het terugschroeven van de obligatieaankoopprogramma’s. In combinatie met een verruimingsgezinde ECB kan dit de koers van euro onder neerwaartse druk zetten.

Azië: De officiële Chinese inkoopmanagersindex steeg sterk in augustus. Dit vormt nieuw bewijs dat de economie weer aan kracht wint. Ook in Japan schetsten de cijfers voor de verwerkende industrie een positief beeld. De vertraging van het Indiase BBP in het tweede kwartaal was het enige wolkje aan een verder heldere hemel.