Macro weekly: Alle ogen op de Fed

door: Nick Kounis , Aline Schuiling , Peter de Bruin , Georgette Boele , Maritza Cabezas

Weekly 16 september 2013 - Alle ogen op de Fed (1 MB)
Download

Big Picture: Wij verwachten dat de Fed deze week zal besluiten om haar aankopen van obligaties met een relatief beperkt bedrag te verlagen, maar tevens nog sterker zal benadrukken dat een verhoging van de beleidsrente nog ver weg is. Dat zou positief zijn voor de financiële markten, al houden beleggers na het arbeidsmarktrapport van augustus al rekening met een relatief gunstige uitkomst van de vergadering.

Eurozone: De industriële productie is in juli sterk gedaald maar wij voorzien een herstel in de komende maanden doordat de groei van de wereldeconomie, onder aanvoering van de VS en Azië, aan kracht zal winnen. Bovendien wordt de vraag in de eurozone gesteund doordat het tempo van de bezuinigingen afneemt. Dit beeld wordt al bevestigd door recente enquêtes voor de verwerkende industrie.

VS: Uit de cijfers van vorige week kwam naar voren dat de consumptieve bestedingen nog steeds zwak zijn, maar wij denken dat dit snel gaat veranderen. Het negatieve effect van de belastingverhogingen zal spoedig afnemen en het herstel van de arbeidsmarkt gaat volgens ons versnellen. De autoverkopen en de inkoopmanagersindex voor de dienstensector wijzen er reeds op dat de consument meer gaat uitgeven.

Azië: De Aziatische markten, en met name India en Indonesië, zouden in de aanloop naar de Fed-vergadering van deze week te maken kunnen krijgen met meer volatiliteit. De centrale banken van beide landen stellen zich echter ten aanzien van deze risico’s behoedzaam op. Bovendien verwachten wij een vrij gunstige uitkomst van de Fed-vergadering.