De stand van de industrie – presentatie

door: Casper Burgering

Industrie in beeld september 2013.pdf (912 KB)
Download

Deze presentatie geeft een beeld van de trends en ontwikkelingen van de belangrijkste indicatoren voor de industrie in binnen- en buitenland. Deze presentatie wordt maandelijks geupdate. De hele presentatie kunt u downloaden, tevens vindt u onderstaand een samenvatting.

Macro-economische context

De economische cijfers uit de VS blijven bemoedigend en de recessie in Europa lijkt achter de rug, terwijl in opkomende markten de economische groei enigszins teleurstellend is en de bezorgdheid toeneemt over structurele zwakte. De wereldwijde inkoopmanagersindex (PMI) voor de verwerkende industrie is in augustus verder is opgelopen naar 51,7, tegen 50,8 in juli. Hoewel het tempo nog relatief traag is (en nog steeds onder het langetermijngemiddelde ligt), beweegt de index zich in de goede richting. De groei van de industriële bedrijvigheid is ook merkbaar in de drie belangrijke metaalverbruikende regio’s – China, Europa en de VS – waar de jongste PMI ­cijfers voor de verwerkende industrie eveneens sterk zijn gestegen.

Ontwikkelingen in de industrie

Tegen deze achtergrond kunnen we constateren dat – in internationaal perspectief – de industriele activiteit aantrekt.

indicatoren

ABN AMRO gaat ervan uit dat in het huidige, derde kwartaal de economie eindelijk weer groeit. Dat is dan vooral te danken aan de verdere expansie van de uitvoer. Nederland is een open economie. Met het aantrekken van de internationale bedrijvigheid, zal op termijn ook de bedrijvigheid in Nederland aantrekken. In juli is de industriele productie nog licht gedaald (met 0,4% joj), maar aangezien de PMI sterk is aangetrokken en het sentiment is verbetert, gaat ABN AMRO ervan uit dat de productiegroei  in augustus weer positief zal zijn. In 2014 moeten betere exportperspectieven leiden tot sterker herstel in de productie.

indicatoren2

De seizoensinvloeden spelen binnen de productie een grote rol en het patroon is vrijwel identiek als met de afzet. In de eerste 7 maanden van 2013 daalde de productie gemiddeld met 1,7%.

Bezettingsgraden blijven nog achter

De gemiddelde bezettingsgraad van de Europese industrie ligt nog steeds onder lange termijn gemiddelde. Terwijl Duitsland en Frankrijk bovengemiddeld preseteren, zit Nederland met zijn gemiddelde bezettingsgraad in de middenmoot. In Nederland springt echter op brancheniveau de basismetalenindustrie er duidelijk uit, met een bezettingsgraad boven het langetermijngemiddelde.

bezettingsgraad2

Bij veel branches is de opwaartse beweging in bezettingsgraden weer duidelijk te zien. Bij duurzame en niet-duurzame consumptiegoederen is het tij echter nog niet gekeerd, wat vooral te maken heeft met de beperkte bestedingen van consumenten.

Meer inzicht in (inter)nationale indicatoren voor de industrie treft u in de presentatie aan, die u boven dit artikel kunt downloaden.