Financiële markten opkomend Europa profiteren van uitstel Fed

door: Arjen van Dijkhuizen

Financiële markten in opkomend Europa zijn verder opgeveerd, nadat de Fed gisteren besloot haar opkoopprogramma vooralsnog ongewijzigd te laten. In de afgelopen maanden veroorzaakten zorgen over de mogelijke afbouw van monetaire stimulus juist een risico-aversie, waardoor waardepapier van opkomende markten onder druk kwam. Het besluit van de Fed gaf een verdere impuls aan het sinds twee weken zichtbare marktherstel in opkomend Europa. Turkije is één van de meest sprekende voorbeelden. Vanwege het hoge lopende-rekeningtekort, dat grotendeels met volatiel beleggingskapitaal wordt gefinancierd, werd Turkije eerder hard geraakt, waarbij ook binnenlandse politieke onrust en de situatie in buurland Syrië een rol speelde. Inmiddels heeft de Turkse lira echter al weer 5% versus de US dollar teruggewonnen, terwijl de kapitaalmarktrente met meer dan 100 basispunten is afgenomen ten opzichte van de piek van 5,9% begin september. Door het besluit van Bernanke hebben opkomende markten meer tijd gekregen om zich aan te passen. Toch kan het marktsentiment volatiel blijven, zeker wanneer centrale banken wél beginnen met het reduceren van monetaire stimulus. Opkomende markten moeten daarom doorgaan met hervormen en aanpassen, zeker landen met externe kwetsbaarheden zoals Turkije.