Weekly: Valuta’s – Valuta’s opkomende markten onder druk

door: Georgette Boele

De valutamarkten vertoonden interessante bewegingen. Zo daalden de valuta’s van opkomende markten ten opzichte van de EUR en de USD. Voorts gaven met enige vertraging ook minder liquide valuta’s en grondstofgevoelige valuta’s terrein prijs. Hieruit blijkt dat de risicoaversie is toegenomen. Tegelijkertijd wordt de EUR/USD nog steeds aangedreven door de verschillen in de 2-jaars rente. Risicoaversie mag dus in bepaalde delen van de valutamarkt een rol spelen, in andere delen overheersen andere factoren. Wij verwachten dat de macrocijfers in de VS zich sneller verbeteren dan die in de eurozone en dat de ECB de verwachtingen ten aanzien van de rente zal temperen. Deze combinatie van factoren steunt de USD als cyclische en rentegevoelige valuta – met een hoge positieve correlatie met zowel de rente als de Dow Jones – en drukt de euro als rentegevoelige valuta, zodat de EUR/USD zal dalen. Onze prognose van 1,25 eind september lijkt onwaarschijnlijk maar is goed haalbaar zodra de koersdaling inzet.