Weekly: Valuta’s – renteverwachtingen en economische vooruitzichten domineren

door: Georgette Boele

Vorige week dreven meevallende cijfers voor de eurozone de Duitse rente op en daarmee ook de euro. Een uitzondering was echter tegen de USD. Eerder in de week, steunden de beter dan verwachte Amerikaanse cijfers en een oplopende rente in de VS de dollar. De stijging van de dollar hield aan totdat de markt zich nerveus begon te maken over de afbouw van de monetaire verruiming door de Fed. Toen op donderdag de VIX (index van aandelenvolatiliteit) opliep en de Amerikaanse aandelenmarkt daalde, moest de USD de eerdere koerswinst inleveren en kwam de EUR/USD weer boven 1,3350. Wij denken dat een krachtige groei van de Amerikaanse economie de markten op den duur zal kalmeren en het beleggerssentiment zal verbeteren. De combinatie van meevallende macrocijfers en een hogere rente in de VS zal de dollar flink de wind in de zeilen geven tegenover de euro. Voorts denken wij dat de ECB de verwachtingen ten aanzien van een verdere verlaging van de korte rente in de eurozone zal temperen. Wij handhaven onze eindejaarsprognose voor de EUR/USD op 1,20.

 

 Download: fx for macro weekly 19 August -NL (338.03 KB)nu downloaden