Weekly: Eurozone – tienjaars rente loopt verder op

door: Aline Schuiling

De rente op Duitse 10-jaars Bunds liep verder op en sloot de week 6 basispunten hoger, onder invloed van de toenemende verwachting dat de Amerikaanse Fed haar maandelijkse obligatieaankopen in september gaat afbouwen, en de meevallende PMI-cijfers voor de eurozone, die bevestigden dat het bescheiden economisch herstel zal doorzetten. Wij denken dat de Duitse 10-jaars rente de komende paar maanden rond het huidige niveau blijft schommelen: het bestuur van de ECB zal op de vergadering van 5 september haar beleidsindicatie vermoedelijk aanscherpen in een poging om de verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de korte rente in de eurozone te temperen. Een scherpe rentedaling zal evenwel uitblijven doordat de wereldeconomie langzaam verbetert. Wij verwachten dat de rente pas tegen het einde van het jaar gaat oplopen en volgend jaar, wanneer de economie aan kracht wint, sterker zal stijgen.

Eurozone verwachtingen korte-rente en tienjaars rente