Weekly: Eurozone – herstel houdt aan

door: Aline Schuiling

De samengestelde PMI is sterk gestegen van 50,5 in juli naar 51,7 in augustus, de hoogste stand sinds juni 2011. Hiertoe droegen de index voor de verwerkende industrie en die voor de dienstensector in ongeveer gelijke mate bij. De samengestelde PMI beweegt doorgaans vrij nauwkeurig samen met de BBP-groei en komt op het huidige niveau overeen met een bescheiden groei van circa 0,1–0,3% k-o-k in het derde kwartaal na de stijging van 0,3% k-o-k in het tweede. Dit sluit aan bij ons scenario voor de eurozone. Ook op detailniveau wijst het PMI-rapport op een aanhoudend herstel. Zo liep de subindex voor nieuwe orders in de verwerkende industrie op van 50,8 naar 53,0 (exportorders van 50,9 naar 53,6) en de ratio orders/voorraden bereikte het hoogste niveau sinds april 2011. Uit het PMI-rapport bleek echter ook dat de arbeidsmarkt zwak blijft: de subindex voor werkgelegenheid is gedaald van 48,6 in juli naar 48,3 in augustus. Dit zal het besteedbaar inkomen drukken en de kracht van het herstel temperen.

Eurozone_ PMI gehele economie en BBP-groei

De cijfers voor de bouwproductie bevestigden vorige week dat weers¬invloeden de BBP-groei in het eerste kwartaal drukten maar in het tweede bevorderden: de daling van de bouwproductie van 3,5% k-o-k in het eerste kwartaal werd gevolgd door een stijging van 1% in het tweede. Dit heeft vermoedelijk een negatief/positief effect van 0,1 procentpunt op de BBP-groei gehad. Dit effect manifesteerde zich vooral sterk in Duitsland en Frankrijk. Uit de eveneens vorige week verschenen gedetailleerde groeicijfers voor Duitsland bleek dat de investeringen in woningbouw 0,3 pp aan de BBP-groei toevoegden in het tweede kwartaal tegen een negatief effect van 0,2 pp in het eerste. De andere componenten van de binnenlandse vraag ontwikkelden zich eveneens voorspoedig: de particuliere consumptie was 0,5% k-o-k hoger en de investeringen in bedrijfsuitrusting stegen met 0,9% in het tweede kwartaal na een daling van zes kwartalen op rij. Wij denken dat de Duitse economie in 2013 en 2014 blijft groeien in een tempo dat ruim boven het gemiddelde van de eurozone ligt.

 

Duitsland_BBP groei en hoofdcomponenten