Weekly: Valuta’s – Steun in de rug voor de dollar

door: Georgette Boele

De USD won opnieuw terrein, maar ditmaal had de rally een bredere basis. De ECB beloofde voor het eerst de rente nog lange tijd laag te houden en ook in het vragenuurtje stelde Draghi zich verruimingsgezind op. Daardoor kwam de EUR over een breed front onder druk te staan. De EUR/USD zakte tot onder 1,29. Betere Amerikaanse werkloosheidscijfers verhoogde de druk op EUR/USD. De gunstige berichten van de centrale banken en betere economische cijfers (met name uit de VS) gaan de risicobereidheid van beleggers naar verwachting ondersteunen en forse rugwind aan de USD tegenover de EUR bieden. De USD heeft de afgelopen maanden een sterke correlatie met de aandelenmarkten en de groeiverwachtingen laten zien. Sinds kort is de correlatie tussen de USD en de 2-jaars rente ook (sterk) positief, terwijl die met de Dow Jones eveneens positief bleef. Hieruit blijkt dat de USD niet alleen gedreven wordt door de economische, maar ook door de rentevooruitzichten. Wij verwachten dat beide variabelen stuwende krachten blijven.