Weekly: Valuta – Sentiment beter door rust op obligatiemarkt

door: Georgette Boele

Meevallende cijfers steunden de USD tegen vooral de belangrijkste valuta’s. Commentaar vanuit de Fed om de renteverwachtingen te temperen droeg ook bij aan het verbeterde sentiment. Toen later de stijging van de Amerikaanse rente vaart verloor, gingen de valuta´s van opkomende landen omhoog. De USD/CHF en USD/JPY pakten de opgaande lijn weer op toen beleggers meer belangstelling kregen voor carry trades. Zwakkere Amerikaanse macrocijfers, waaronder het BBP, schaadden de USD echter niet. De EUR/USD is vooral bepaald door het verschil in de 2-jaars rente tussen Duitsland en de VS: de Amerikaanse rente steeg sterker of daalde minder sterk dan de Duitse. Dit bood steun aan de dollar tegen de euro. De EUR/USD liep terug van meer dan 1,34 vóór de laatste FOMC-bijeenkomst naar iets boven 1,30 vorige week, onze prognose voor eind juni. Wij denken dat de dollar vanaf nu terrein gaat winnen tegenover de euro dankzij betere Amerikaanse macrocijfers. Deze week verschijnende cijfers in de VS zullen de toon zetten voor de komende weken.