Weekly: Herstel eurozone op schema

door: Joost Beaumont , Peter de Bruin , Georgette Boele

Eurozone: De samengestelde PMI voor de Eurozone is voor het eerst sinds januari 2012 boven de 50 uitgekomen; dit is in lijn met onze verwachting van een bescheiden economisch herstel in de tweede helft van dit jaar. Tevens bleek uit een enquête van de ECB dat de verkrapping van de kredietvoorwaarden langzaam afneemt.

VS: Deze week wordt, qua economische gebeurtenissen, een van de drukste weken van het jaar. De cijfers die binnenkomen suggereren dat de BBP-cijfers die a.s. woensdag bekend worden gemaakt voor het tweede kwartaal zwak zijn, met een groei die is afgevlakt naar een schamele 0,6%, volgend op 1,8% in het eerste kwartaal. Dit zou voor de Fed aanleiding moeten zijn om te wachten met de afbouw van de obligatie-aankoopprogramma’s tot september. Hoe het ook zij, wij zijn van mening dat het herstel van de arbeidsmarkt in juli verder heeft doorgezet, en verwachten een banengroei van 200.000 buiten de agrarische sector. Een sterker arbeidsmarktherstel zou de economie helpen weer aan te trekken in de tweede helft van het jaar.

EUR/USD: Vorige week steeg de EUR/USD weer verder. Dit weerspiegelde het feit dat de cijfers van de Eurozone, die beter waren dan verwacht, de Duitse obligatierente sneller opdreven dan de Amerikaanse. De USD stond eveneens onder druk door een artikel in de Wall Street Journal dat suggereerde dat de Fed wellicht haar beleidsindicatie gaat aanpassen. De USD herstelt zich indien er sprake is van een economische opleving in de VS in de tweede helft van het jaar.