Latijns-Amerika, herstel laat op zich wachten

door: Marijke Zewuster

Eens te meer blijkt dat Latijns-Amerika nog altijd sterk afhankelijk is van het wel en wee van de mondiale economie. Tegenvallende exporten zorgden voor lagere kwartaalcijfers dan verwacht en op grond hiervan hebben we onze groeivooruitzichten voor 2013 voor een aantal landen opnieuw neerwaarts bijgesteld. Hierdoor daalt de groeivoorspelling voor de regio van 3,8% naar 2,9%. Daarbij gaan we er nog steeds van uit dat de groei in de tweede helft van het jaar aantrekt in lijn met onze vooruitzichten voor de VS, Europa en China. Het economisch herstel zal in combinatie met een nog altijd gunstig renteverschil ten opzichte van de industrielanden ook bijdragen aan een herstel van de wisselkoersen. Deze zijn de afgelopen tijd sterk gedeprecieerd uit angst voor de onvermijdelijke reductie van de monetaire stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten.