Japan: Krachtig herstel zet door

door: Peter de Bruin

Sterkste groeier binnen G7

Na twee kwartalen van krimp groeide de Japanse economie in het laatste kwartaal van 2012 met 1,2% op jaarbasis en versnelde de groei in het eerste kwartaal naar 4,1%. Japan is daarmee veruit koploper van de G7-landen. Een belangrijke factor voor dit imposante herstel is dat huishoudens meer geld zijn gaan uitgeven. De consumptie steeg in het vierde kwartaal met 1,6% en in het eerste kwartaal met 3,6%, gesteund door een scherpe stijging van de aandelenkoersen. Beleggers zijn door de radicale budgettaire en monetaire stimulering optimistischer gestemd. Ondanks de recente terugval is de Nikkei-index nog steeds ongeveer 50% hoger dan in november vorig jaar. Voor 2013 en het eerste kwartaal van 2014 verwachten wij een aanhoudend krachtige consumptieve groei, waarbij de bestedingen worden gestuwd door vermogenswinsten en vervroegde aankopen met het oog op de btw-verhoging in april 2014.