Is de rust weergekeerd?

door: Han de Jong

Na een kleine twee maanden van stijgende obligatierendementen op de belangrijkste markten en één maand van toenemende volatiliteit en dalende aandelenkoersen, lijkt de rust even plotseling te zijn weergekeerd als ze was verdwenen. Het is misschien wat voorbarig om te stellen dat ‘de storm is overgewaaid’, maar daar ziet het toch wel naar uit. De vraag waarmee ik blijf zitten, is: wat is er eigenlijk gebeurd? Was dit een betreurens-waardige, onvermijdelijke maar tijdelijke periode van volatiliteit en correctie op een willekeurig moment? Of was het een zorgvuldig georkestreerd proces waarin de Fed de verwachtingen over het toekomstige monetaire beleid naar boven opschroefde totdat zij het idee had dat die overeenstemden met haar eigen plannen? Wij zijn al lang van mening dat de wereldeconomie, de VS voorop, in de rest van dit jaar en in 2014 een groeiversnelling tegemoet gaat. De cijfers van afgelopen week ondersteunen deze opvatting.