Als beleidsindicaties op betere cijfers stuiten

door: Nick Kounis

Vorige week hebben Europese centrale banken een ongekende stap gezet door een duidelijker indicatie te geven van de toekomstige monetaire koers. Zowel de ECB als de BoE gaf aan te verwachten de beleidsrente nog geruime tijd laag te houden. Omdat de Fed zich al eerder in deze richting had uitgelaten, ontstond de indruk van een internationale communicatiecampagne van de centrale banken, met als doel de verwachtingen te temperen dat de korte rente volgend jaar verhoogd wordt. Verder blijkt uit de PMI-cijfers dat de mondiale vraag nog te wensen overlaat. Daar staan goede cijfers voor de Amerikaanse arbeidsmarkt tegenover. Deze ondersteunen onze opvatting dat er snel betere tijden aanbreken. De beleidsindicatie door de centrale banken en de betere cijfers over de economie zorgen samen voor een verbeterde stemming onder beleggers en voor steilere yieldcurves.