Weekly: Valuta’s – Grote valuta bewegingen na de Fed

door: Georgette Boele

Voorafgaand aan de bijeenkomst van de Fed stond de USD onder druk. Aanvankelijk moest de USD terrein prijsgeven omdat in de verklaring niet werd gesproken over een afbouw van de obligatie-aankopen door de Fed. De naar boven bijgestelde groeiprognose van de Fed voor 2014 en de verwachte daling van de werkloosheid in 2013 en 2014 steunden later echter de dollar. De verrassend duidelijke en open communicatie van Bernanke in zijn persverklaring en antwoorden op gestelde vragen nam onzekerheid in de markt weg. Dit droeg bij aan een versnelde stijging van de Amerikaanse rente en de dollar. Zoals we eerder hebben aangegeven, renteverwachtingen in de eurozone zijn ook gestegen. Dit heeft steun gegeven aan de euro. Deze renteverwachtingen reflecteren niet de situatie in de economie en zijn hierdoor tijdelijk van aard. Mochten deze verwachtingen naar beneden toe bijgesteld worden dan valt een belangrijke steunpilaar voor de euro weg. Wij handhaven onze eindejaarsprognose op 1,20.